Emniyet Kemerleri
Emniyet Kemeri Takma
Emniyet kemeri ve çocuk emniyet kemeri kullanımı, çarpışma yaşanması durumunda yolcuları korumanın en etkili yoludur. Bu nedenle emniyet kemeri takmak birçok ülkede kanunen zorunludur.
Tüm koltuklarda üç noktalı aktif gergili emniyet kemerleri bulunur. Aktif gergili kemerler yolcuların normal sürüş koşullarında rahatça hareket etmesine izin verecek şekilde otomatik olarak gerilir.
Model Y aracınız sert ivmelenme, fren, viraj veya çarpışmada darbe ile ilişkili bir kuvvet aldığında emniyet kemeri gergisi yolcuların hareketini önlemek için otomatik olarak sıkılaşır veya kilitlenir.
Emniyet Kemeri Hatırlatmaları
Emniyet Kemerini Bağlama
- Koltuğun doğru pozisyonda olduğunu kontrol edin. Sürücü koltuğunun doğru pozisyonu ile ilgili ayrıntılar için bkz. GUID-0943510B-B8A7-4E0E-8998-62ACB9BD4D12.html#SEATING-POSITION-ILLOS.
- Emniyet kemerini yavaşça çekerek leğen kemiğinizden, göğsünüzden ve boyunla omuz arasındaki köprücük kemiğinizin orta noktasından düz olarak geçecek şekilde yerleştirin. Emniyet kemerinin doğru yönlendirildiğinden ve kıvrılmadığından emin olun. Emniyet kemerinin veya emniyet kemerinin herhangi bir bileşeninin üzerine asla oturmayın.UyarıKıvrılmış veya yanlış yönlendirilmiş bir emniyet kemeri hasara neden olabilir ve emniyet kemeri sisteminin işlevini kesintiye uğratabilir.
- Emniyet kemeri kilit dilini tokaya yerleştirin ve sabitlendiğini gösteren klik sesini duyana kadar iki parçayı birbirine doğru bastırın.
- Güvenli şekilde takıldığını kontrol etmek için emniyet kemerini çekin.
- Gevşekliği gidermek için emniyet kemerinin çapraz bölümünü gergiye doğru çekin.
Omuz Sabitleme Noktası Yüksekliğini Ayarlamak İçin
Model Y ön koltuklarda emniyet kemerinin doğru konumlandırılabilmesini sağlayan ayarlanabilir omuz sabitleme noktası ile donatılmıştır. Doğru sürüş pozisyonunda emniyet kemeri köprücük kemiğinizin orta noktasından düz şekilde geçmelidir (bkz. Doğru Sürüş Pozisyonu). Emniyet kemeri doğru konumda değilse omuz sabitleme noktasının yüksekliğini ayarlayın:
- Kilit mekanizmasını serbest bırakmak için omuz sabitleme noktasındaki düğmeyi basılı tutun.
- Düğmeye basarken emniyet kemerinin doğru konumu alması için omuz sabitleme noktasını gerektiği şekilde yukarı veya aşağı alın.
- Konuma kilitlenmesi için omuz sabitleme noktasındaki düğmeyi serbest bırakın.
- Konuma kilitlendiğini kontrol etmek için düğmeye basmadan emniyet kemeri kayışını çekin ve omuz sabitleme noktasını aşağı hareket ettirmeye çalışın.
Emniyet Kemerini Açma
Emniyet kemerinin çok hızlı şekilde toplanmasını önlemek için emniyet kemerini tokanın yakınından tutun, ardından tokadaki düğmeye basın. Emniyet kemeri otomatik olarak toplanır. Emniyet kemerinin tamamen toplanmasını önleyecek bir engel olmadığından emin olun. Emniyet kemeri gevşek şekilde sarkmamalıdır. Emniyet kemeri tamamen toplanmıyorsa bir Servis randevusu planlayın.
Hamileyken Emniyet Kemeri Takma
Emniyet kemerinin karın veya omuz bölümlerini karın bölgesi üzerine yerleştirmeyin. Emniyet kemerinin karın bölümünü bel üzerinden değil, mümkün olduğunca aşağıdan kalçaların üzerinden geçirin. Emniyet kemerinin omuz bölümünü göğüslerin arasından, karnın yan bölümüne doğru yerleştirin. Ayrıntılı yönergeler için doktorunuza başvurun.
Emniyet Kemeri Gergi Düzeneği
Ön emniyet kemerlerinde bir çarpışma durumunda hava yastıklarıyla birlikte çalışan gergi düzenekleri bulunur. Gergi düzenekleri hem emniyet kemeri alt sabitleme noktasını hem de üst omuz kayışını otomatik olarak toplayarak karın bölümü ve çapraz bölümdeki gevşekliği giderir ve yolcunun ileriye doğru hareketini azaltır.
Gergi düzeneklerinin ve hava yastıklarının bir darbe sırasında etkin hale gelmemesi, bunların arızalı olduğu anlamına gelmez. Bunun anlamı genellikle ilgili bileşenlerin etkinleşmesi için gereken kuvvet veya darbe türünün mevcut olmamasıdır.
İkinci sıra kenar koltuklarında yolcunun ileriye doğru hareketini azaltmak için emniyet kemeri kayışını toplayan omuz gergi düzenekleri bulunur.
Emniyet Kemerlerini Test Etme
Emniyet kemerlerinin doğru şekilde çalıştığını teyit etmek için her emniyet kemerinde aşağıdaki kontrolleri gerçekleştirin:
- Emniyet kemeri takılıyken kayışın tokaya en yakın kısmını hızlıca ve kuvvet uygulayarak çekin. Tokanın kilidi açılmadan sabit kalmalıdır.
- Emniyet kemeri takılıyken kayışın kapıya en yakın kısmını hızlıca ve kuvvet uygulayarak çekin. Sabit emniyet kemeri bağlantısı, güvenli şekilde kilitli kalmalıdır. Bu bağlantıyı hiçbir zaman çıkarmaya çalışmayın.
- Emniyet kemeri takılı değilken kayışı sonuna kadar çekerek dışarı çıkarın. Çekerken takılma olup olmadığını kontrol edin ve kayışta aşınma ya da hasar olup olmadığına bakın. Kayışı bırakıp toplanmasına izin verin ve sorunsuz ve tamamen toplanıp toplanmadığını kontrol edin.
- Kayış yarıya kadar dışarıdayken kilit dilini tutun ve hızlıca ileri çekin. Mekanizmanın otomatik olarak kilitlenmesi ve kayışın daha fazla dışarı çıkmaması gerekir.
Emniyet kemeri bu testlerden herhangi birini geçemezse derhal onarın. Yolcuların, testi geçememiş bir emniyet kemeri bulunan koltuğa oturmasına izin vermeyin.
Emniyet kemerlerinin temizliği hakkında bilgi almak için Emniyet Kemerleri bölümünü inceleyin.