Hava Yastıkları
Hava Yastıklarının Konumu
Hava yastıkları yaklaşık olarak aşağıda gösterilen bölgelerde bulunur. Hava yastığı uyarı bilgileri güneş siperliklerinde yazılıdır.
Model Y aracınızda, belirtilen ön koltuk konumlarının her ikisinde de birer hava yastığı ve karın/omuz emniyet kemeri (emniyet kemeri grubu da denir) bulunur. Sürücü dahil araçta bulunan herkes, çarpışma durumunda ciddi hasar veya ölüm riskini en düşük seviyeye getirmek için koltuk konumlarında hava yastığı bulunmasından bağımsız olarak her zaman emniyet kemerini takmalıdır.
- Ön hava yastıkları
- Koltuğa monte yan hava yastıklarıNotAracınız, (üretim tarihine bağlı olarak varsa) sürücü koltuğunun iç bölümünde koltuğa monte hava yastığıyla da donatılmıştır.
- Perde hava yastıkları
Hava Yastıkları Nasıl Çalışır?
Sensörler, hava yastığının açılma eşiğini aşan bir darbe algıladığında hava yastıkları açılır. Bu eşikler, çarpışmanın şiddetini zamanında tahmin ederek hava yastıklarının, araçtakileri korumaya yardımcı olabileceği süre içinde açılmasını sağlar. Hava yastıkları yüksek gürültünün eşlik ettiği büyük bir kuvvetle bir anda açılır. Açılan hava yastıkları, emniyet kemeriyle birlikte araçta bulunanların hareketlerini sınırlayarak yaralanma riskini azaltır.
Ön hava yastıkları genellikle, arkadan çarpışma, devrilme, yandan çarpışma, şiddetli fren veya tümsek ve çukurlardan geçerken açılacak şekilde tasarlanmaz. Aynı şekilde ön hava yastıkları tüm önden çarpışmalarda açılmayabilir (ör. küçük önden çarpışmalar, alt koruma çarpmaları veya tabela ya da direk gibi dar nesnelerle küçük darbeler). Hava yastıkları açılmadan araç önemli yüzeysel hasarlar alabilir ve tam tersi şekilde, nispeten küçük bir yapısal hasar hava yastıklarının açılmasına neden olabilir. Bu nedenle bir çarpışmadan sonra aracın dış görünümüne bakarak ön hava yastıklarının açılması veya açılmaması gerektiğini belirlemek mümkün değildir.
Hava Yastığı Tipleri
Model Y araçta aşağıdaki hava yastığı tipleri bulunur:
- Ön hava yastıkları: Ön hava yastıkları ön koltuktaki gelişkin çocuklar veya yetişkinlerde yaralanmaları azaltmak için tasarlanmıştır. Çocukların ön yolcu koltuğunda oturmasıyla ilgili tüm uyarı ve talimatlara uyun (pazar bölgenizde izin verilmesi durumunda).
- Koltuğa monte yan hava yastıkları: Ön koltuklara monte yan hava yastıkları, gövdede leğen kemiği ve göğüs kafesini korumaya yardımcı olur; sürücü koltuğunun iç bölümünde koltuğa monte uzak taraf hava yastığı, başı ve gövdeyi korumaya yardımcı olur. Şiddetli yan darbe veya önden bir yana doğru şiddetli darbe durumunda aracın hem etkilenen hem de etkilenmeyen tarafındaki koltuğa monte yan hava yastıkları açılır.
- Perde hava yastıkları: Perde hava yastıkları başı korumaya yardımcı olur. Aracın hem etkilenen hem de etkilenmeyen tarafındaki perde hava yastıkları yalnızca şiddetli yan darbe veya aracın devrilmesi durumunda açılır.
Hava Yastığı Durum Göstergesi
Yolcu ön hava yastığının durumu dokunmatik ekranın üst köşesinde görüntülenir:
Yolcu Ön Hava Yastığının Kontrolü
Ön yolcu koltuğunda çocuk varken (çocuk bağlama sistemi veya yükseltici koltuk olsa bile) çarpışma durumunda hava yastığının çocuğa zarar vermesini önlemek için yolcu ön hava yastığını devre dışı bırakmanız gerekir. Öncelikle aracın Park vitesinde olduğundan emin olun. Ardından Hava Yastığı Durum Göstergesi).
seçeneklerine dokunun ve dokunmatik ekranın üst kısmındaki yolcu hava yastığı durumunda hava yastığının kapalı olduğundan emin olun (bkz.Hava Yastığının Açılmasının Etkileri
Hava yastıkları açıldıktan sonra yolcular için kademeli bir tampon etkisi yaratmak ve sürücünün ön görüşünü engellememek amacıyla söner.
Hava yastıkları açıldıysa veya aracınızla çarpışma yaşadıysanız aracı tekrar çalıştırmadan servise götürmeniz gerekir. Ayrıca hava yastıkları, emniyet kemeri, gergi düzeneği ve ilgili tüm bileşenler kontrol edilmeli ve gerekirse değiştirilmelidir. Mobil uygulamayı kullanarak derhal bir servis randevusu planlayın.
Çarpışma durumunda hava yastıklarının açılmasına ek olarak:
- Hücresel sinyalin yeterli olması ve bölgenizde hizmetin sağlanması durumunda Acil Durum Çağrısı acil durum ekipleriyle otomatik olarak iletişime geçer (bkz. Acil Durum Çağrısı).
- Kapı kilitleri açılır.
- Dörtlü flaşörler yanar.
- İç ışıklar açılır.
- Yüksek voltaj devre dışı bırakılır.
- Camlar havalandırma konumuna gelir.
- Araç durmak için frenleri uygular.