Kaarten en navigatie
Overzicht kaart
Het touchscreen toont altijd een kaart (behalve wanneer Model Y in Achteruit is geschakeld).
Gebruik uw vinger(s) om met de kaart te werken:
- Om de kaart in een bepaalde richting te bewegen versleept u deze met één vinger.
- Om de kaart te draaien, draait u met twee vingers op de kaart.
- Om de kaart in of uit te zoomen, spreidt u respectievelijk uw vingers uit of knijpt u ze naar elkaar toe.
Om de richting van de kaart te wijzigen, kunt u tussen de volgende opties schakelen:
Kaartweergave
Als de Model Y in de parkeerstand staat, worden de volgende pictogrammen weergegeven op de kaart waarmee u kunt aanpassen welke informatie de kaart laat zien. Om toegang te krijgen tot deze pictogrammen tijdens het rijden, tikt u op een willekeurige positie op de kaart (na enkele seconden verdwijnen ze weer).
Plaats een speld op een willekeurig punt op de kaart door uw vinger op een gewenste locatie te drukken en te houden. Wanneer u een speld op de kaart plaatst of op een bestaande speld tikt, wordt de gekozen locatie gecentreerd op de kaart en geeft een pop-upscherm informatie over de locatie. Vanuit dit pop-upscherm kunt u naar de locatie navigeren en de locatie toevoegen aan of verwijderen uit uw lijst van favoriete bestemmingen (zie Thuis, Werk en Favoriete bestemmingen).
Laadpunten. Toont een pop-uplijst, waarin de plaats en afstand tot de betreffende stations op de kaart zijn opgenomen. In Laadpunten zijn Tesla Superchargers, bestemmingslaadstations, snelladers van derden en openbare laadpunten opgenomen die u eerder hebt gebruikt. Zie Laadpunten. Raak de bliksemschichtpictogrammen in de pop-uplijst aan om te filteren op de typen opladers op basis van het maximale vermogen.
Navigatie-instellingen
Tik op het pictogram voor navigatie-instellingen om het navigatiesysteem aan te passen aan uw voorkeuren (de beschikbare instellingen kunnen variëren afhankelijk van uw marktregio en voertuigconfiguratie):
- Navigatieaanwijzingen: Tik op Spraak om gesproken navigatie-aanwijzingen in te schakelen.
- Tik op - of + om het volume van de gesproken navigatieaanwijzingen te verhogen of verlagen. Als het volume maximaal wordt verlaagd (naar links) of door het pictogram van de luidspreker aan te raken, worden de gesproken aanwijzingen uitgeschakeld. U kunt de gesproken aanwijzingen ook in-/uitschakelen door het pictogram van de luidspreker aan te raken. Deze volume-instelling geldt alleen voor de gesproken instructies van het navigatiesysteem. Het volume voor mediaspeler en telefoon verandert niet.OpmerkingHet volume wordt mogelijk automatisch aangepast aan uw rijsnelheid en instellingen van de climate control.OpmerkingHet geluid van navigatieaanwijzingen is uitgeschakeld tijdens een gesprek met de gekoppelde telefoon.
- Schakel Automatische navigatie in wanneer u de Model Y automatisch een navigatiebestemming wilt laten activeren wanneer u instapt. Bestemmingen wordt voorspeld aan de hand van veel gereden routes, de actuele tijd en afspraken in de agenda (zie Automatische navigatie).
- Schakel Reisplanner in (indien beschikbaar in uw land) om zo nodig stops bij Superchargers toe te voegen. Supercharer-stops worden toegevoegd aan navigarieroutes om de rijtijd en oplaadtijd tot een minimum te beperken (zie Reisplanner).
- Schakel Actuele verkeersinformatie in om automatisch verkeersdrukte te vermijden en actuele verkeersinformatie te ontvangen voor navigatieroutes, indien beschikbaar in uw regio (zie Actuele verkeersinformatie).
- Tik op Veerboten vermijden om automatisch te worden omgeleid teneinde veerboten te vermijden.
- Tik op Tolwegen vermijden om, indien mogelijk, automatisch te worden omgeleid teneinde tolwegen te vermijden.
Naar een bestemming navigeren
Om naar een locatie te navigeren, tikt u op de zoekbalk in de hoek van de kaart en voert u een bestemming in, verzendt u de bestemming vanuit uw telefoon of gebruikt u spraakbediening (zie Spraakbediening) voor een adres, bezienswaardigheid, bedrijf, etc. Als uw bestemming andere bestemmingen bevat (bijvoorbeeld terminals bij een luchthaven), kunt u ook een subbestemming kiezen.
Raak de zoekbalk aan voor verschillende opties:
- Vernieuw een zoekopdracht wanneer u inzoomt of naar een ander deel van de kaart sleept door te tikken op Zoeken in dit gebied als u hierom wordt gevraagd (indien beschikbaar in uw regio).
- Kies een opgeslagen thuis- of werklocatie (zie Thuis, Werk en Favoriete bestemmingen).
- Selecteer een bestemming voor Opladen (zie Laadpunten).
- Kies uit Recente bestemmingen (de meest recente bestemming staat bovenaan de lijst).
- Kies een bestemming die u als Favoriet hebt aangemerkt (zie Thuis, Werk en Favoriete bestemmingen).
- Een populair restaurant wanneer u Trek hebt of een populaire bestemming (zoals musea en pretparken) wanneer u op de Bonnefooi gaat (zie Bonnefooi en Trek).
Als u een locatie opgeeft, zoomt het touchscreen uit om een overzicht van de te rijden route weer te geven en laat het een lijst met route-aanwijzingen zien. Geschatte aankomsttijd, rijtijd, weersomstandigheden op bestemming, en afstand worden onderin de lijst met routeaanwijzingen weergegeven. Let op het volgende met betrekking tot de lijst met routeaanwijzingen:
- Het batterijpictogram in de lijst met routeaanwijzingen geeft visueel aan hoeveel energie naar schatting overblijft wanneer u op uw bestemming aankomt en hoeveel energie resteert als u naar de bestemming en vervolgens weer terugrijdt naar uw huidige locatie. Zie Energieverbruik voorspellen.
- Selecteer Aankomstpercentage instellen (indien beschikbaar) en gebruik de schuifregelaar om de gewenste hoeveelheid energie bij aankomt te bepalen.
- Als opladen nodig is om uw bestemming te bereiken en Reisplanner is ingeschakeld (en beschikbaar is in uw regio), omvat de navigatieroute automatisch Supercharger-stops (zie Reisplanner).
- Als u onvoldoende energie hebt om uw bestemming te bereiken en er geen Supercharger op de route ligt, verschijnt er een waarschuwing dat opladen nodig is om uw bestemming te bereiken.
- Elke afslag wordt voorafgegaan door de afstand tot de manoeuvre.
- Om de onderzijde van de lijst te kunnen bekijken, is het wellicht nodig om de lijst naar boven te slepen.
- Tik op de bovenzijde van de lijst om deze te minimaliseren.
Nadat u een bestemming hebt ingesteld, kunt u met de zoekbalk Zoeken langs route om stops toe te voegen (zie Stops toevoegen aan een route).
Tijdens de navigatie volgt de kaart uw locatie en geeft deze het huidige deel van uw rit weer. U kunt de volledige route op elk willekeurig moment weergeven door naar beneden te vegen om de lijst met routeaanwijzingen te vergroten of door het pictogram van het route-overzicht aan te raken.
Onder de lijst met routeaanwijzingen laat een voortgangsbalk zien hoe dicht u bij uw bestemming of volgende stop bent. Als actuele verkeersinformatie is ingeschakeld, geeft de voortgangsbalk ook de actuele verkeersomstandigheden op uw route aan (zie Actuele verkeersinformatie).
Een alternatieve route selecteren
Afhankelijk van de marktregio en voertuigconfiguratie, is deze functie mogelijk niet beschikbaar in uw auto. Uw auto moet zijn uitgerust met Premium Connectivity.
Nadat u een bestemming met één stop hebt ingevoerd, worden maximaal drie alternatieve routes weergegeven op de kaart. Zo kunt u eenvoudig de totale reistijd en verkeersinformatie voor elke route vergelijken. Als u niet binnen de tijdslimiet een voorkeursroute kiest, wordt automatisch de snelste route geselecteerd.
Stops toevoegen aan een route
Nadat u een bestemming hebt ingevoerd, kunt u uw route bewerken door stops toe te voegen, te verwijderen of opnieuw te rangschikken. Tik op de drie punten onder in de lijst met route-aanwijzingen om de opties voor het bewerken van uw route te zien.
U kunt uw route ook bewerken met de mobiele Tesla-app (indien beschikbaar in uw regio). Ga in de mobiele Tesla-app naar Verzenden naar auto om de rit te delen met uw voertuig.
en voer een bestemming in, tik op om uw route te bewerken en tik vervolgens opAutomatische navigatie
Automatische navigatie kan een bestemming voorspellen wanneer u instapt. Als de agenda van uw telefoon is gesynchroniseerd met de Model Y en de agenda een afspraak bevat die binnen twee uur plaatsvindt nadat u bent ingestapt, stelt Automatische navigatie de bestemming van de afspraak voor (wanneer een geldig adres aan de afspraak is gekoppeld).
Als u thuis bent en op werkdagen (maandag t/m vrijdag) tussen 5:00 en 11:00 uur rijdt, kan Automatische navigatie u automatisch naar de locatie leiden die is ingesteld als Werk (zie Thuis, Werk en Favoriete bestemmingen). En omgekeerd, als u bij uw werkplek bent op weekdagen tussen 15:00 en 23:00 uur, kan Automatische navigatie u automatisch naar locatie leiden die is ingesteld als Thuis.
Tik op Model Y en voor het item moet een uniek en geldig adres zijn opgegeven (zie Telefoon, agenda en webconferencing).
om Automatische navigatie in te schakelen. De agenda van uw telefoon moet zijn gesynchroniseerd met deBonnefooi en Trek
Naast het navigeren naar een door u gekozen bestemming, kan de Model Y ook locaties bij u in de buurt aanbevelen wanneer u Trek hebt of op de Bonnefooi ergens naar toe wilt rijden. Tik in de navigatiezoekbalk op Trek of Bonnefooi. Met Trek wordt een lijst van populaire restaurants aanbevolen en met Bonnefooi wordt een lijst van populaire bestemmingen (zoals musea en pretparken) aanbevolen. Als u een interessante bestemming hebt ontdekt, tik dan op Navigeren om naar deze bestemming te navigeren.
Deze functie vereist de nieuwste navigatiekaarten. Als u deze wilt downloaden, verbindt u Model Y met wifi en tikt u op om te controleren of een update beschikbaar is (zie Kaart-updates).
Thuis, Werk en Favoriete bestemmingen
Als u regelmatig naar dezelfde bestemming rijdt, kunt u deze als favoriet toevoegen, zodat u de naam of het adres van de locatie niet telkens opnieuw hoeft in te voeren. Wanneer u een bestemming als favoriet toevoegt, kunt u eenvoudig naar deze bestemming navigeren door op de zoekbalk van het navigatiesysteem te tikken en dan op Favorieten. Vervolgens kunt u de bestemming in uw lijst van favoriete bestemmingen selecteren.
Om een recente of favoriete bestemming te verwijderen, tikt u op de bestemming in de bestemmingenlijst en houdt u deze kort omlaag tot de X wordt weergegeven. Tik vervolgens op X om de bestemming uit de lijst te verwijderen.
De locaties Thuis en Werk worden ook onder de zoekbalk van het navigatiesysteem weergegeven. Tik hier om een adres aan de bijbehorende locatie toe te voegen. Na het adres te hebben ingevoerd, tikt u op Opslaan als thuis of Opslaan als werk. Tik vervolgens eenvoudig op deze snelkoppelingen wanneer u naar huis of naar het werk wilt navigeren.
Om het betreffende adres te wijzigen of te verwijderen, houdt u het pictogram Thuis of Werk ingedrukt. In een pop-upvenster kunt u een nieuw adres invoeren en vervolgens Opslaan als thuis of Opslaan als werk kiezen. Nadat u een thuis- of werklocatie hebt opgeslagen, kan de Model Y u vragen om 's ochtend naar uw werklocatie te navigeren en 's avonds naar uw thuislocatie en een geschatte rijtijd geven gebaseerd op de actuele verkeerssituatie. Zie Automatische navigatie. Tik op Thuis wissen of Werk wissen om de betreffende adressen direct te verwijderen. De Model Y vraagt u mogelijk, op basis van uw gebruikspatroon, om een locatie als thuis- of werklocatie op te slaan.
Als u de Model Y verkoopt, of het eigendom ervan overdraagt of anderen ermee laat rijden, wordt om veiligheidsredenen aanbevolen uw thuis- en werklocaties te wissen. U kunt deze individueel wissen of u kunt een fabrieksreset uitvoeren om alle persoonlijke gegevens te wissen (tik op ).
Laadpunten
Om laadpunten op de kaart weer te geven, tikt u op de zoekbalk van de kaart. Tik vervolgens op Opladen. Laadpunten worden in een lijst getoond (het dichtstbijzijnde laadpunt staat bovenaan de lijst) en op de kaart met overeenkomstige spelden weergegeven. Raak een speld aan om meer informatie weer te geven, er naartoe te navigeren of als favoriete bestemming te markeren.
Tik op de pictogrammen met een bliksemschicht om de soorten oplaadlocaties te kiezen die u op de kaart wilt laten weergeven (standaard worden alleen Superchargers weergegeven op de kaart):
Het uiterlijk van een speld van het laadpunt toont de voorspelde status van het laadpunt. Tik op de speld om details weer te geven.
Tik op de speld van een laadpunt om een pop-upvenster te openen van waaruit u het volgende kunt doen:
- De exacte locatie van het laadpunt en de afstand tot uw huidige locatie bepalen.
- Controleer of een Supercharger-locatie geschikt is voor aanhangers. Een Supercharger-locatie die geschikt is voor aanhangers, heeft laadpunten waar u verder kunt doorrijden en laden wanneer een aanhanger aan uw voertuig is gekoppeld.OpmerkingAls de Model Y zich in Aanhangermodus (indien aanwezig) bevindt, worden Supercharger-locaties die geschikt zijn voor aanhangers bovenaan weergegeven in de lijst op de kaart.
- Voorzieningen weergeven die beschikbaar zijn bij het laadpunt, zoals toiletten, restaurants, accommodaties voor overnachting, winkels en wifi. Tik in een popup-venster van een Supercharger op een voorzieningenpictogram om in de omringende zone naar de bijbehorende voorziening te zoeken.
- Tik op het pijlpictogram om naar het laadpunt te navigeren. OpmerkingWanneer u naar een Supercharger (of, in sommige regio's, een snellader van een derde partij) navigeert, verwarmt Model Y de batterij voor ter voorbereiding op opladen. Hierdoor komt u aan met een optimale batterijtemperatuur, zodat de oplaadtijd wordt verkort. Onder sommige omstandigheden (bijvoorbeeld bij koud weer), is het normaal dat de motor(en) en componenten daarvan geluid maken, omdat deze warmte genereren om de batterij te verwarmen (zie Opladen).
- Bekijk de gemiddelde drukte bij een Supercharger-locatie op verschillende tijden gedurende de dag en wat de laadtarieven en idle fees zijn (zie Supercharger-tarieven).
Energieverbruik voorspellen
Wanneer u naar een bestemming navigeert, helpt de Model Y uw oplaadbehoeften te anticiperen en de hoeveelheid energie te berekenen die resteert wanneer u uw bestemming hebt bereikt. Tijdens de navigatie toont de kaart deze berekening naast het batterijpictogram in de lijst met routeaanwijzingen (zie Naar een bestemming navigeren). Wanneer de lijst met routeaanwijzingen is gecomprimeerd, tikt u op de bovenkant van de lijst om deze uit te vouwen.
De berekening die voorspelt hoeveel energie u zult gebruiken, is een schatting die is gebaseerd op rijstijl (voorspelde snelheid etc.) en omgevingsfactoren (windsnelheid en -richting, actuele en voorspelde temperaturen, luchtdichtheid en -vochtigheid, etc.). Tijdens het rijden leert de Model Y voortdurend meer over het energieverbruik, waardoor de nauwkeurigheid in de loop van de tijd toeneemt. Model Y voorspelt energieverbruik op basis van de rijstijl van het individuele voertuig. Als u bijvoorbeeld een tijd lang sportief rijdt, wordt bij toekomstige voorspellingen van het bereik uitgegaan van een hoger verbruik. Sommige factoren die bijdragen aan het voorspelde energieverbruik (bijvoorbeeld voorspelde temperaturen en windsnelheden) zijn alleen beschikbaar als de Model Y is verbonden met internet.
Tijdens uw route observeert de Model Y het energieverbruik en wordt de geschatte hoeveelheid energie geactualiseerd die overblijft aan het eind van uw rit. In de volgende situaties verschijnt een pop-upwaarschuwing op de lijst met routeaanwijzingen:
- Een gele waarschuwing verschijnt wanneer u nog zeer weinig energie hebt om uw bestemming te bereiken, waardoor u langzaam moet rijden om energie te besparen. Zie De actieradius vergroten voor tips om energie te besparen.
- Wanneer u moet opladen om uw bestemming te bereiken, verschijnt er een rode waarschuwing.
Om te bepalen of er voldoende energie is voor de heen- en terugreis, tikt u op het batterijpictogram in de lijst met routeaanwijzingen. Er wordt dan een berekening van het geschatte energieverbruik voor de heen- en terugreist weergegeven.U kunt ook, terwijl u naar een bestemming navigeert, de optie Aankomstpercentage instellen (indien beschikbaar) gebruiken om te bepalen hoeveel energie overblijft bij aankomst.
Actuele verkeersinformatie
Model Y detecteert verkeersomstandigheden in real time en past de geschatte reisduur en aankomsttijden automatisch aan. Als de verkeerssituatie uw geschatte aankomsttijd kan vertragen en er een alternatieve route beschikbaar is, kan het navigatiesysteem u omleiden naar uw bestemming. Om de alternatieve route te wijzigen, tikt u op de melding van de routewijziging op het touchscreen. U kunt ook het minimale aantal minuten instellen dat moet worden opgeslagen voordat u wordt omgeleid. Tik op om deze functie in of uit te schakelen.
Reisplanner
Reisplanner (indien beschikbaar in uw regio) helpt u om met vertrouwen grotere afstanden te rijden. Als de auto moet worden opgeladen om uw bestemming te kunnen bereiken, leidt Reisplanner u naar de juiste Supercharger-locaties. Reisplanner selecteert een route en komt met laadtijden om de rij- en laadtijd tot een minimum te beperken. Om Reisplanner in te schakelen, tikt u op het instellingenpictogram op de kaart (zie Navigatie-instellingen) en vervolgens op Reisplanner.
Als Reisplanner is ingeschakeld en laden noodzakelijk is om uw bestemming te bereiken, vermeldt de lijst met routeaanwijzingen Supercharger-stops, aanbevolen laadtijd bij elke Supercharger en een schatting van de hoeveelheid energie die beschikbaar is wanneer u bij de locatie van de Supercharger aankomt.
Om de Supercharger-stops te verwijderen en alleen aanwijzingen weer te geven, tikt u op Alle oplaadstops verwijderen onderaan de lijst met routeaanwijzingen. Als u oplaadstops verwijdert geeft de lijst met routeaanwijzingen mogelijk een waarschuwing weer die aangeeft dat opladen is vereist om uw bestemming te bereiken. Om Supercharger-stops weer aan de lijst met route-aanwijzingen toe te voegen, tikt u op Oplaadstops toevoegen.
Als Reisplanner inschat dat u niet voldoende energie voor de heen- en terugreis heeft en er geen Superchargers op uw route beschikbaar zijn, geeft Reisplanner boven aan de lijst met routeaanwijzingen de waarschuwing weer dat opladen nodig is om uw bestemming te bereiken.
Kaart-updates
Wanneer bijgewerkte kaarten beschikbaar zijn, worden deze automatisch via wifi naar de Model Y gestuurd. Verbind de Model Y regelmatig met een wifi-netwerk om er zeker van te zijn dat u de kaarten ontvangt (zie Wifi). Er wordt een bericht op het touchscreen weergegeven wanneer er nieuwe kaarten zijn geïnstalleerd.