Ζώνες ασφαλείας
Χρήση ζωνών ασφαλείας
Η χρήση των ζωνών ασφαλείας και των παιδικών καθισμάτων ασφαλείας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης. Για τον λόγο αυτό, η χρήση ζώνης ασφαλείας απαιτείται από τον νόμο στις περισσότερες δικαιοδοσίες.
Όλα τα καθίσματα είναι εξοπλισμένα με ζώνες ασφαλείας τριών σημείων με συσπειρωτήρες. Οι ζώνες ασφαλείας με συσπειρωτήρες τεντώνονται αυτόματα, ώστε να μπορούν οι επιβάτες να κινούνται άνετα υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης.
Ο συσπειρωτήρας της ζώνης ασφαλείας σφίγγει ή κλειδώνει αυτόματα για να αποφευχθεί η κίνηση των επιβατών, εάν στο Model 3 ασκηθεί δύναμη που σχετίζεται με απότομη επιτάχυνση, πέδηση, κίνηση σε στροφή ή τη σφοδρότητα μιας σύγκρουσης.
Υπενθυμίσεις για τις ζώνες ασφαλείας
Για να δέσετε μια ζώνη ασφαλείας
- Διασφαλίστε τη σωστή τοποθέτηση του καθίσματος. Βλ. (βλ. Σωστή θέση οδήγησης) για λεπτομέρειες σχετικά με τη σωστή τοποθέτηση του καθίσματος οδηγού.
- Τραβήξτε τη ζώνη ασφαλείας απαλά προς τα έξω, διασφαλίζοντας ότι εφαρμόζει στη λεκάνη, στον θώρακα και στο μέσον του οστού της κλείδας, ανάμεσα στον λαιμό και τον ώμο. Βεβαιωθείτε ότι η ζώνη ασφαλείας είναι τοποθετημένη σωστά και όχι συστραμμένη. Μην κάθεστε ποτέ πάνω στη ζώνη ασφαλείας ή σε οποιοδήποτε εξάρτημα της ζώνης ασφαλείας.ΠροειδοποίησηΜια συστραμμένη ή λανθασμένα τοποθετημένη ζώνη ασφαλείας μπορεί να προκαλέσει ζημιά και να εμποδίσει τη λειτουργία του συστήματος ζώνης ασφαλείας.
- Εισαγάγετε το γλωσσίδι ασφάλισης στην πόρπη και πιέστε το μέχρι να ακούσετε έναν χαρακτηριστικό ήχο που υποδεικνύει ότι έχει ασφαλίσει στη θέση του.
- Τραβήξτε τη ζώνη ασφαλείας για να βεβαιωθείτε ότι έχει ασφαλίσει σωστά.
- Τραβήξτε το διαγώνιο τμήμα της ζώνης ασφαλείας προς τον μηχανισμό τυλίγματος, για να εξαλείψετε την υπερβολική χαλαρότητα.
Για να ρυθμίσετε το ύψος του στηρίγματος ώμου
Model 3 διαθέτει ένα ρυθμιζόμενο στήριγμα ώμου για κάθε μπροστινό κάθισμα, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή τοποθέτηση της ζώνης ασφαλείας. Η ζώνη ασφαλείας θα πρέπει να είναι επίπεδη στο μέσον του οστού της κλείδας ενώ βρίσκεστε στη σωστή θέση οδήγησης (βλ. Σωστή θέση οδήγησης). Ρυθμίστε το ύψος του στηρίγματος ώμου, εάν η ζώνη ασφαλείας δεν έχει τοποθετηθεί σωστά:
- Πατήστε παρατεταμένα το κουμπί στο στήριγμα ώμου για να απελευθερώσετε τον μηχανισμό ασφάλισης.
- Κρατώντας πατημένο το κουμπί, μετακινήστε το στήριγμα ώμου προς τα επάνω ή προς τα κάτω, όπως απαιτείται, για να τοποθετήσετε σωστά τη ζώνη ασφαλείας.
- Αφήστε το κουμπί στο στήριγμα ώμου ώστε να ασφαλίσει στη θέση του.
- Χωρίς να πατήσετε το κουμπί, τραβήξτε τον ιμάντα της ζώνης ασφαλείας και προσπαθήστε να μετακινήσετε το στήριγμα ώμου προς τα κάτω για να βεβαιωθείτε ότι έχει ασφαλίσει στη θέση του.
Για να λύσετε μια ζώνη ασφαλείας
Πιάστε τη ζώνη κοντά στην πόρπη για να αποτρέψετε την πολύ γρήγορη ανατύλιξη της ζώνης και, στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί στην πόρπη. Η ζώνη ασφαλείας τυλίγεται αυτόματα. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο που να εμποδίζει την πλήρη ανατύλιξη της ζώνης ασφαλείας. Η ζώνη ασφαλείας δεν θα πρέπει να κρέμεται χαλαρά. Εάν μια ζώνη ασφαλείας δεν τυλίγεται πλήρως, προγραμματίστε ένα ραντεβού για σέρβις.
Χρήση ζωνών ασφαλείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Μην τοποθετείτε τα τμήματα μέσης ή ώμου της ζώνης ασφαλείας πάνω στην κοιλιακή χώρα. Περάστε το τμήμα της μέσης της ζώνης ασφαλείας όσο το δυνατόν πιο χαμηλά πάνω από τους γοφούς, όχι πάνω από τη μέση. Το τμήμα ώμου της ζώνης ασφαλείας πρέπει να περνά ανάμεσα από το στήθος και το πλαϊνό τμήμα της κοιλιακής χώρας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για συγκεκριμένες οδηγίες.
Προεντατήρες ζωνών ασφαλείας
Οι μπροστινές ζώνες ασφαλείας διαθέτουν προεντατήρες που λειτουργούν σε συνδυασμό με τους αερόσακους σε περίπτωση σύγκρουσης. Οι προεντατήρες τυλίγουν αυτόματα τόσο το κατώτερο άγκιστρο της ζώνης ασφαλείας όσο και τον ανώτερο ιμάντα στον ώμο, μειώνοντας τη χαλαρότητα τόσο στο τμήμα της μέσης όσο και το διαγώνιο τμήμα της ζώνης ασφαλείας, με αποτέλεσμα τη μειωμένη κίνηση του επιβάτη προς τα εμπρός.
Εάν οι προεντατήρες και οι αερόσακοι δεν ενεργοποιηθούν σε μια σύγκρουση, αυτό δεν σημαίνει ότι δυσλειτουργούν. Συνήθως σημαίνει ότι δεν υπήρχε η ισχύς ή ο τύπος δύναμης που απαιτείται για την ενεργοποίησή τους.
Τα ακριανά πίσω καθίσματα διαθέτουν προεντατήρες ώμου, για την επανατύλιξη του ιμάντα της ζώνης ασφαλείας και τη μείωση της μετακίνησης του επιβάτη προς τα εμπρός.
Έλεγχος ζωνών ασφαλείας
Για να βεβαιωθείτε ότι οι ζώνες ασφαλείας λειτουργούν σωστά, εκτελέστε αυτούς τους ελέγχους σε κάθε ζώνη ασφαλείας:
- Με δεμένη τη ζώνη ασφαλείας, τραβήξτε γρήγορα και δυνατά τον ιμάντα που βρίσκεται πιο κοντά στην πόρπη. Η πόρπη πρέπει να παραμένει ασφαλισμένη.
- Με δεμένη τη ζώνη ασφαλείας, τραβήξτε γρήγορα και δυνατά τον ιμάντα που βρίσκεται πιο κοντά στην πόρτα. Το μόνιμο εξάρτημα σύνδεσης της ζώνης ασφαλείας θα πρέπει να παραμένει κλειδωμένο με ασφάλεια. Μην επιχειρήσετε ποτέ να αφαιρέσετε αυτό το εξάρτημα σύνδεσης.
- Με λυμένη τη ζώνη ασφαλείας, ξετυλίξτε πλήρως τον ιμάντα. Ελέγξτε ότι το ξετύλιγμα γίνεται απρόσκοπτα και ελέγξτε οπτικά τον ιμάντα για φθορά ή ζημιά. Αφήστε τον ιμάντα να επανατυλιχτεί, ελέγχοντας ότι η επανατύλιξη είναι ομαλή και πλήρης.
- Με ξετυλιγμένο τον μισό ιμάντα, πιάστε την πλάκα γλωττίδας και τραβήξτε την γρήγορα προς τα εμπρός. Ο μηχανισμός θα πρέπει να ασφαλίσει αυτόματα και η ζώνη ασφαλείας να μην ξετυλιχθεί παραπάνω.
Εάν μια ζώνη ασφαλείας αποτύχει σε οποιονδήποτε από αυτούς τους ελέγχους, επιδιορθώστε την αμέσως. Μην επιτρέπετε στους επιβάτες να κάθονται σε κάθισμα με ζώνη ασφαλείας που έχει αποτύχει στους ελέγχους.
Για πληροφορίες σχετικά με τον καθαρισμό των ζωνών ασφαλείας, βλ. Ζώνες ασφαλείας.